Portugal - deel I - Onze eigen wijn
Op 28 januari van dit jaar maakte ik mijzelf klaar om samen met 9 andere collega’s een wijntrip te maken naar ……Portugal! Inmiddels heb ik al een aantal tripjes mogen maken naar diverse wijnlanden, maar deze trip had iets al heel moois en unieks in petto. De bedoeling was om uiteindelijk onze eigen wijn te blenden (assembleren), bij Quinta da Alorna.
We verzamelden om 10:30 in de vertrekhal van Schiphol om onder deskundige begeleiding van het team van Bresser en Timmer in te checken en te vliegen naar de plek van bestemming: Lissabon.
Na een aangename en voorspoedig verlopen vlucht landen we mooi op tijd in Lissabon en werden we verdeeld over 2 verschillende bussen. Het had iets weg van een slechte Russische maffiafilm, twee zwarte Mercedes bussen met geblindeerde ramen waar we snel in moesten stappen omdat anders het Portugese temperament resulteerde in luid claxoneer gedrag. Voor de ene bus verliep die reis wat fijner dan het gezelschap in de andere bus. In ieder geval konden we na een wilde rit inchecken in het hotel, opfrissen om daarna elkaar op te wachten in de bar van het restaurant om daar wat te drinken en ons klaar te maken voor het avond diner.
De temperatuur was zeer aangenaam. 19 graden Celsius in januari voelde als een warme deken. Na even wat rondgelopen te hebben op de boulevard kwamen we in een zeer luxe restaurant waar we ook ons diner zouden hebben. Goede gelegenheid om iedereen een beetje te leren kennen en wat verschillende wijnen te proberen. Daar zaten een aantal fraaie exemplaren bij, dus dat beloofde wat voor de volgende dag, waar wij ontvangen zouden worden op Quinta da Alorna om daarna onze eigen wijn te maken.
De volgende morgen zaten we alweer op tijd in onze, inmiddels vertrouwde busjes om na een busreis van ongeveer 1,5 uur aan te komen bij Alorna. Daar werden wij welkom geheten door de 2 wijnmakers en de exportmanager. Direct werd er besloten om door te rijden naar de oudste wijngaarden van de Quinta. Na een hobbelige rit kwamen we daar aan en stonden in een schitterende omgeving, omgeven door wijnranken van diverse druivenrassen zoals fernao pires, arintho (spreek uit als arintooee) en verdelho. Het mooie van Portugal is dat ze nog veel waarde hechten aan oude gebruiken en dus ook nog gebruik maken van traditionele en voor Portugal kenmerkende druivenrassen. Dit maakt ook dat de wijnen altijd onderscheidend zijn van andere wijnen. Na een uitleg over de wijngaarden kregen we midden in de wijngaard een heerlijke lunch aangeboden en werden de eerste wijnflessen alweer geopend. Zo in het zonnetje was dat een zeer aangename en lekkere bezigheid, de sfeer was uitstekend en de wijnen smaakten goed.
Na deze lunch vertrokken we naar het daadwerkelijke chateau, in Portugal wordt dat de Quinta genoemd. In dit geval is dat het huis wat eigendom is van de familie van de eigenaren van het betreffende domein. Wordt vervolgd….!!